Научный институт   О МотоЖурнале Контакты

Неймовірний стиль CAFÉ RACER. Від зародження до сучасності.

Ревучі двигуни, витончені форми, дорога шкіра і позачасовий дизайн – ласкаво просимо у світ мотоциклів Cafe Racer. Це світ справжнього стилю, швидкості, бунтарства та вічної молодості.

Зародження

Важко точно визначити точний час і місце, де зародився феномен кафе-рейсерів, але є три елементи, які однозначно його визначають: музичний автомат, лондонське кафе Ace Café і дорожні перегони. Рух кафе-рейсерів, який бере свій початок із субкультури рок-н-ролу, став популярним в післявоєнній Британії. Солдати, що поверталися з війни, і молодь, яка шукала гострих відчуттів, переслідували новий і захоплюючий порив зі зростаючим бажанням використовувати мотоцикли для відпочинку. У той час молоді британські робітники проводили більшу частину свого часу в кафе – єдиних місцях, куди вони могли піти послухати музику Елвіса Преслі, Джина Вінсента, Бо Діддлі, Едді Кокрана та Чака Беррі.

До Другої світової війни мотоцикли були настільки дорогими, що ними володіли виключно заможні люди, але в 1950-их вони стали доступними для молоді робітничого класу: світ змінився. Вони інтерпретували їх у спортивному ключі, перетворюючи їх у своїх домашніх гаражах за допомогою ремісничого підходу – завдання, яке робить їх важкими, продуктивними та бунтівними. У лондонських гаражах створювали худі байки з одним сидінням, низьким кермом і гоночними баками, зазвичай виготовленими з алюмінію і часто пофарбованими в чорний колір, з глушниками типу “качкодзьоб” і розташованими ззаду підніжками. Припарковані перед кафе, вони вирізнялися своїм грубим і суворим виглядом, і саме це робить їх такими чарівними, такими харизматичними.

Гонщики в кафе дуже добре знали один одного, знали, хто швидкий, хто сміливий, а хто нерозважливий. У кав’ярні вони чекали на нову здобич: коли повз них проїжджав мотоцикл зі швидкістю, яку вони вважали достатньо великою, вони негайно вирушали, щоб кинути цьому райдеру виклик. Перегони складалися з короткого спринту на дорозі, іноді трохи більше кількох сотень метрів. Існує також кілька цікавих історій, які пов’язують перегони з музичним автоматом: у той час пісні тривали близько двох хвилин, тому їх використовували, щоб відміряти час. Мотоцикли рушали з місця, щойно пролунали перші ноти, їхали за визначеним маршрутом, і мали повернутися до закінчення пісні.

Ton-up Boys

Усі хлопці в кафе були відомі як гонщики, але тільки ексклюзивна група могла називати себе Ton-Up Boys. “Ton” означає тонна, а “зробити тонну” означало розігнатися до 100 миль на годину – важливої межі, оскільки стрілка спідометра досягала тризначної цифри, це було справою честі, яку часто використовували як випробування, яке потрібно було пройти, щоб бути шанованим і приєднатися до клубу.

Сьогодні 100 миль на годину (трохи більше 160 км/год) – це смішна швидкість, яку ми досягаємо на мотоциклі з середнім робочим об’ємом досить легко, але тоді її було важко побити і дуже ризиковано, тому що двигуни були не дуже потужними, а мотоцикли мали грубу ходову частину і слабкі гальма.

Крім того, мотоцикли ганяли по дорозі, а асфальтове покриття часто було нерівним і забрудненим мастилом і бензином, що залишали вантажівки; гонщики не мали ніякого захисного одягу, вони носили – як Брандо – джинси і шкіряну куртку, а в 1950-х роках шоломи навіть не були обов’язковими. Саме тому хлопці Ton-up, які брали участь у цих божевільних дорожніх перегонах, стали легендарними. Саме досягнення небезпечної швидкості на мотоциклі було випробуванням їхньої мужності.

Стиль CAFE RACER

Зовнішній вигляд і стиль cafe racer того часу будувався на тому, що було легко доступно. Досить часто це був одяг колишніх військових, у тому числі светри підводників Королівського флоту та шкарпетки Seaboot (підвернуті поверх шкіряних черевиків), куртки з овчини або колишні військові куртки, шовкові шарфи, виготовлені з парашутів, які вже не використовувалися, а також окуляри авіатори.

Сучасність CAFÉ RACER

Згодом café racer отримали широке визнання за їх швидкий характер і індивідуальний вигляд. Люди прив’язалися до цих байків і з часом почали цінувати їх ще більше. Те, що колись було сильною субкультурою, перетворилося на витончене мистецтво будівництва мотоциклів. Форма мотоциклів змінилася в 70-х роках, коли у світі мотоциклетних перегонів з’явилися панелі зі скловолокна. Те, що колись було округлим резервуаром, який знаходився на верхній частині легкої рами, перетворилося на корпус зі скловолоконної панелі, який обгортає нині невидиму раму, розташовану під нею. Люди почали змішувати гнучкі рами, такі як Norton Featherbeds, з популярними гоночними двигунами, такими як Triumph Bonneville. Ці мотоцикли називатимуться «Triton» або іншими назвами, створеними шляхом змішування назв рам і двигунів (наприклад, Tribsa, Norvin тощо).

Тоді все більше і більше гаражів почали вчитися створювати не просто красиві, у нікальни кафе-рейсери. Вони навчилися ліпити оголені кузови мотоциклів і створювати нестандартні резервуари, які красиво течуть уздовж ліній сидінь. Тоді був створений світ сучасних кафе-рейсерів. Сьогодні понад тисячі майстерень по всьому світу працюють над своїми персональними проектами cafe racer.

Мотоциклетні Гіганти не могли звісно ігнорувати цю популярну мотоциклетну культуру. Багато з них вирішили пристосуватись до потреб цієї специфічної мотоциклетної ніші. BMW пропонує R nine T Racer, Ducati Scrambler Café Racer, Yamaha XSR900 Abarth, Harley-Davidson XL12000CX Roadster, а індійський виробник Royal Enfield Continental GT. Це економить багато часу для ентузіастів, у яких просто немає місця, часу, знань і грошей, щоб побудувати власний мотоцикл. Ця опція не тільки пропонує вигляд кафе-гонщика, але також забезпечує надійність великого виробника мотоциклів. Однак café racer, який ви створите самі, завжди буде унікальним. Café racer, побудований у гаражі, завжди матиме характер, тому що йому приділили особливу увагу та одноразову обробку, він буде один такий і неперевершений.

Культура Café racer була, а може і залишається, найвпливовішим рухом в історії мотоциклів через те, як байки змінювалися з часом, дозволяючи брендам, зокрема Triumph, BSA та Norton, створювати одні з найшвидших шосейних мотоциклів. Тенденції часто приходять і йдуть у будь-якій галузі, але Cafe Racers пройшли випробування часом і з тих пір поширилися по всьому світу.

Total
0
Репост(ов)

Добавить комментарий

Назад

Why a helmet is not guaranteed to save your life

Вперед

The best helmet for the motorcyclist

Похожие публикации